Header afbeelding

Services van uw apotheek

Bij Apotheek Römkens bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Ook maken wij gebruik van de Uw Zorg Online app. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg. Onze nieuwe openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30

Medische Encyclopedie

Inhoud

benzylbenzoaat op de huid

Benzylbenzoaat doodt schurftmijt. Het is te gebruiken bij schurft.

Wat doet benzylbenzoaat op de huid en waarbij gebruik ik het?

Schurft

Schurft wordt ook wel scabiës genoemd en is een infectie met de schurftmijt.

Oorzaak
De schurftmijt is een heel klein spinachtig insect. Het graaft in de huid gangen van ongeveer 1 centimeter lang. Vooral tussen de vingers, aan de polsen, in de oksels, liezen, bij de tepels, penis en balzak, aan de voeten en enkels. In de gangetjes legt de mijt haar eitjes. Bij kleine kinderen zitten ze vaak in de voetzolen of op het hoofd.
De eitjes komen na 3 dagen uit. De mijten kruipen uit de gangen en leggen na 2 weken weer ergens anders eitjes. Zo breidt de infectie zich uit over het lichaam. Door de gangen open te krabben verspreidt de schurftmijt zich, bijvoorbeeld naar andere personen.

U kunt besmet worden door intensief lichamelijk contact met anderen, bijvoorbeeld tussen familieleden en bedgenoten. Besmetting kan zeer zelden ook plaatsvinden via kleding of via beddengoed.

Verschijnselen
De schurftmijt zelf is nauwelijks zichtbaar. De gangen kunt u herkennen aan rode, ontstoken lijntjes onder de huid. Soms ziet u alleen schilferige plekjes, pukkeltjes of blaasjes. 2 tot 6 weken na besmetting ontstaat jeuk, doordat uw lichaam reageert op de uitwerpselen van de schurftmijt. Vooral `s nachts kan de jeuk ondraaglijk worden.

Behandeling
Uw arts zal meestal eerst permetrine voor op de huid of ivermectine om in te nemen voorschrijven. Permetrine doodt zowel de mijt als de eitjes. Als deze medicijnen niet gebruikt kan worden, kan uw arts benzylbenzoaatsmeersel voorschrijven.

Benzylbenzoaat doodt alleen de mijt, niet de eitjes. Het is daardoor minder effectief en moet 2 tot 4 keer worden gebruikt. 

Lees meer over schurft . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Jeuk, roodheid en irritatie

    Om irritatie van de huid te voorkomen, het smeersel niet aanbrengen op wonden, behalve op de huid die vanwege de schurftmijt door krabben is beschadigd. Zorg dat het smeersel niet in de ogen, neus en mond komt.

    De jeuk kan in het begin erger worden. Dat komt omdat de schurftmijt doorgaat. De jeuk verdwijnt na 3 tot 4 weken.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan roodheid, jeukende uitslag en galbulten.

    Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan uw apotheker door dat u overgevoelig bent voor benzylbenzoaat. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik benzylbenzoaat op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. Breng tijdens de kuur op de huid geen andere huidmiddelen aan, ook geen neutrale crèmes.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

  • Knip de nagels van vingers en tenen kort, zodat u de huid niet kapot krabt.
  • Zorg voor een droge, koele huid. Dus ga NIET vlak van tevoren in bad of onder de douche. U kunt wel ruim een uur van te voren in bad gaan of douchen. Daarna goed afdrogen en daarna 1 uur wachten tot de huid is afgekoeld.
  • Schud het mengsel vlak voor gebruik goed om.
  • Smeer dit medicijn op uw hele lichaam, behalve het hoofd. Dus vanaf de kaakrand tot onder de voetzolen. Zorg dat dit medicijn ook tussen de vingers, onder de nagels, in de huidplooien en op de geslachtdelen komt.
  • Bij kinderen jonger dan 12 jaar en bij mensen ouder dan 65 jaar ook op het gezicht, de oren en behaarde hoofdhuid smeren.
  • Na 24 uur moet u uw lichaam opnieuw inwrijven met dit medicijn.
  • Smeer in de tussentijd niets anders op uw lichaam.
  • Neem 24 uur na de laatste behandeling een douche met lauwwarm water en zeep.
  • Doe schone kleren aan.
  • Herhaal de behandeling na 7 dagen.

Als u schurft heeft, dan komt dat ook vaak voor bij uw huisgenoten en bedpartners. Zij moeten tegelijk worden behandeld, ook als ze geen klachten hebben.

Beddengoed, kleding, mutsen en sjaals en knuffels moet u grondig schoonmaken om een nieuwe besmetting met schurft te voorkomen. Wassen op 60 graden is voldoende. Ook kunt u ze minimaal 3 dagen in een afgesloten plastic zak laten zitten of 3 dagen buiten ophangen.

Wanneer?
Begin de behandeling met dit medicijn bij voorkeur een uur voor u gaat slapen, zodat de huid met smeersel opgedroogd is als u naar bed gaat.

Hoelang?

  • U krijgt 2 behandelingen. De eerste behandeling smeert u 2 keer met een tussentijd van 24 uur. Na 7 dagen moet u het nog 2 keer smeren met een tussentijd van 24 uur. Dit is de tweede behandeling.
  • Bent u een huisgenoot of heeft u seks gehad met iemand die schurft heeft? Dan krijgt u 2 behandelingen, ook als u geen klachten heeft.
  • Heeft u geen klachten, maar bent u wel in contact geweest met iemand die schurft heeft? Dan bepaalt uw arts of u 1 of 2 behandeling(en) krijgt.

De jeuk door de schurftmijt kan nog 3 tot 4 weken duren. Het gaat vanzelf over en hoeft niet te betekenen dat de schurftmijt nog leeft. De jeuk kan zelfs erger worden in het begin omdat de schurftmijt doodgaat. Duurt de jeuk langer dan 4 weken? Neem dan contact op met uw arts.

Terug naar overzicht